Historie žvýkací gumy
Žvýkačka - užitečná to věc. Pomáhá s hubnutím a odvykáním kouření, chrání před zubním kazem (jak která ovšem), působí preventivně proti rakovině zažívacího ústrojí a už brzy bude na trhu taková, která se nepřilepí na žádný povrch. Kdy a kde se vlastně vzala? Už staří Řekové, Mayové a Indiáni věděli, že přežvykování něčeho v ústech zvyšuje soustředěnost a udržuje člověka v bdělosti. Historie žvýkačky se začala skloňovat ve všech pádech před několika týdny, když bristká studentka archeologie Sarah Pickin našla v severozápadním Finsku použitou žvýkačku starou pět tisíc let. Fosilizovaný kousek podivné hmoty v sobě nese otisky zubů tehdejších lidí. Objev vytřel zrak především Američanům, kteří často považují za vynálezce žvýkačky Williama Wrigleyho. Sarah se podařilo objevit tuhou březovou pryskyřici, která sloužila jako žvýkačka. V severní Evropě se žvýkalo už před devíti tisíci lety. Lidé si tehdy do úst strkali různé druhy pryskyřice, nejvíce se osvědčila březová kůra, ktrerá zároveň sloužila jako lék na zanícené dásně. Mayové před více než tisíci lety přežvykovali šťávu z gumovníku. Indiáni zase mízu ze smrku. Tu po nich převzali i pozdější osadníci, kteří navíc do pryskyřice začali přidávat včelí vosk. Pryskyřicové žvýkačky začal prodávat v roce 1848 John B. Curtis, daleko populárnější byly ale později parafínové. Těžko říct, jak uvažoval 28. prosince 1869 William Finley Semĺe, když si nechal patentovat jako první žvýkací gumu, kterou ale nikdy nezačal prodávat. Na druhou stranu přesně víme, nad čím přemýšlel o několik let později fotograf a vynálezce Thomas Adams. Jak zkvalitnit jízdu autem. Dělal do pneumatik, a když se mu nepovedl pokus o vulkanizaci kaučukové šťávy, vznikla z jeho omylu žvýkací hmota. Nechal si patentovat stroj na výrobu žvýkaček, gumě dal lékořicovou příchuť a Black Jack byl rázem jednou nejprodávanějších pochutin, která se později také dočkala ovocné příchutě.<a href="zdravezvykacky.cz/blog/zvykacky/ ">Žvýkačky</a> byly prvním zbožím, které se začalo prodávat v newyorských prodejních automatech (stalo se tak roku 1888). Trh se žvýkačkami pořádně rozjel v roce 1892 William Wrigley, který přibaloval ke svým práškům na pečení dva balíčky žvýkaček zdarma. Původní ovocná a mátová chuť zůstala u Wrigleyho zachována dodnes, kdy prodává několik desítek druhů žvýkaček ve více než 180 zemích a vyrábí ve 14 továrnách. Jen tak: roční tržby firmy se pohybují okolo 4,6 miliardy dolarů. Pro žvýkačky s mátovou příchutí se ročně sklidí máta z polí o rozloze 16 300 fotbalových hřišť (a to není zrovna málo). Američtí vojáci používají speciální žvýkačky jako náhradu zubní pasty v polních podmínkách a žvýkají prakticky už od první světové, aby se zbavili stresu a udrželi pozornost. Do žvýkaček jim výrobci často přidávají i kofein. V japonsku mají dokonce žvýkačku, která se zbarvuje podle nálady, zato v Singapuru si nezažvýkáte, dají se pořídit pouze na lékařský předpis. Vědci z University of Bristol nedávno představili první nepřilnavou žvýkačku, takže je konec lepení žvýkaček pod stoly ve školní jídelně, dámy a pánové!
Posledních několik desetiletí 1990 - dodnes se začínají na trzích v USA, v kolébce žvýkaček, prodávat opět žvýkačky, které se vrací k původním recepturám před 2. světovou válkou. Jedná se o tzv. <a href="healthychewinggum.com/cs/">zdravé žvýkačky</a>, které stoupají v oblibě. Zdravé jsou v tom, že jsou bez chemie. V dnešní době jsou tyto produkty hodně
populární.